- T: +31 222 312 041
- hello@orangehotelmarketing.com
historie
Hotel de Lindeboom
De geschiedenis van Hotel De Lindeboom reikt tot ver in de Middeleeuwen. Op deze locatie stond het huis van de Schout, zo blijkt uit de kronieken. In het huidige Drank- en Spijslokaal Het Schoutenhuys zie je nog volop historische details. Het oudste stenen gebouw heeft een mooie gerestaureerde voorgevel. De versierde toegangsdeur en de trapgevel stammen uit begin 17e eeuw.
En wist je dat...?
DE SCHOUTENZAAL
De historische kelder onder de Schoutenzaal werd rond 1362 gebouwd. Dit is het oudste gedeelte van het complex. De kelder deed ook dienst als gevangenis. Het Schoutenhuys werd in 1652 gebouwd. Naar verluidt is dit het oudste stenen huis op Texel. De stenen werden gebakken in een oven in het buurtschap Oost, nabij Oosterend. Drank- en Spijslokaal Het Schoutenhuys was ooit het woonhuis van de schout van Texel. Als ambtenaar was hij belast met bestuurlijke en gerechtelijke taken; hij stond ‘te boek’ als de belangrijkste man op het eiland. Daarnaast was de schout verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde.
Uniek kunstpaneel
In de Schoutenzaal bevindt zich een uniek kunstwerk. Een bijzondere achterwand, afkomstig uit Huize Brakenstein bij Oudeschild. Het is in 1787 gemaakt door kunstenaar Warmoes. Hij schilderde diverse voorstellingen. De elementen lucht, water, aarde en vuur komen terug in beelden over vogels, de visvangst, tuinieren en smeden. Wie de vergelijking trekt, ontdekt dat de beroemde Franse kunstenaar Francois Boucher (1730-1770) een groot voorbeeld was voor Warmoes. De achterwand is omlijst met uitzonderlijk houtsnijwerk.
RIJKSMONUMENTEN
In 1732 werd Balthazar Huydecoper de schout van Texel. Hij kocht Het Schoutenhuys. De bijbehorende tuin liep door tot aan de Gravenstraat. Je had destijds een weids uitzicht over de landerijen tussen Den Burg en Den Hoorn. Het Schoutenhuys en de Schoutenzaal zijn Rijksmonumenten. Naast Het Schoutenhuys stond het oude gemeentehuis van Texel. Gebouwd in 1611 en gesloopt omstreeks 1895, om plaats te maken voor het huidige hotel. In 1896 werd Hotel Texel geopend. In de entree aan de Vismarkt hangt een ingelijst artikel uit de Texelsche Courant over de opening van Hotel Texel. Dit gebouw is inmiddels een gemeentelijk monument. Het hotel is gebouwd in opdracht van Jan Flens Pzn.
hotel
In de periode van 1612 tot 1891 gebruikte men het naastgelegen pand als rechts- en raadhuis. De schout, schepenen en burgemeesters hielden daar hun vergaderingen. Na de sloop in 1895 bouwde men Hotel Texel. Deze pionier van het Texels toerisme startte met acht ‘gastenkamers’ en een café. Inmiddels is Hotel De Lindeboom een modern hotel met 49 kamers, 2 restaurants en 3 zalen.
HOTEL DE LINDEBOOM
Er stonden begin 1900 meerdere hotels aan de Groeneplaats. Hotel de Zwaan, Hotel de Oranjeboom (nu een chinees restaurant), Hotel De Lindeboom (nu de Rabobank) en Hotel Texel. In 1959 is het oude Hotel De Lindeboom gesloopt, om plaats te maken voor de Boerenleenbank (Rabobank).De naam Hotel De Lindeboom ging geruisloos over naar het pand van Hotel Texel. De grote zaal van Hotel De Lindeboom – Question Plaza – is gebouwd begin jaren 80 als Schouwburgzaal, op de plek van de voormalige Texelse eierveiling. In 2016 is het hotel uitgebreid met 24 hotelkamers.
Wil je meer weten over de historie van Hotel De Lindeboom of het centrum van Den Burg? Vraag het onze medewerkers. Of kijk op de site: www.groeneplaats.nl